Vaříme s malými dětmi ve škole
5 vyučovacích hodin
Praktický seminář zaměřený na postup a výrobu pokrmů s dětmi předškolního a mladšího školního věku. Vaření jako svátek pro dětské smysly – zrak, hmat, čich a samozřejmě chuť.
• rozvoj povědomí o materiálu a jeho vlastnostech - specifika materiálu a technologie jeho přípravy
• jak děti přivézt k osvojení si jednoduchých pracovních postupů zpracovávání. Naučit děti dodržovat hygienické zásady při práci s potravinami. Potraviny nejen ochutnávat, ale i vybírat, kupovat a zpracovávat
• osvojení si elementárních poznatků o funkci materiálu. Podávat dětem informace o surovinách a jejich správném použití
• praktické užívání technických přístrojů a pomůcek, se kterými se dítě běžně setkává . Způsoby jak postupně děti seznamovat s pomůckami a přístroji, které ke zpracování potravin používáme, obeznámení s možným nebezpečím, které manipulace s nimi přináší a vysvětlení způsobu manipulace s nimi.
• manipulace s různými materiály a surovinami –výroba jednotlivých pokrmů s osvojováním si pracovních návyků. Rozvoj schopnosti dítěte pomocí chuti identifikovat suroviny a dokázat je vhodně kombinovat. Získávat manipulační dovednosti s materiálem. Na základě těchto schopností stavět činnosti, které jsou děti schopny vykonávat při přípravě pokrmů v mateřské škole
Účastník si prakticky vyzkouší spojení pracovních činností s rozvojem chuti a získá zajímavé nápady a návody pro vaření s dětmi a jejich práci s potravinami.