logo
+420 734 839 966
po – pá 8:00 – 16:00


Základy adiktologického poradenství


Termín

02.12.2024 - 03.12.2024
8:00 - 15:30

Místo

ONLINE - webinář
odkaz bude zaslán přihlášeným 1 den před konáním

Hodinová dotace

16 vyučovacích hodin

Číslo akreditace

A2024/0136-SP/PC/PP/VP

Cílová skupina

  • Sociální pracovníci
  • Pracovníci v sociálních službách
  • Neformální pečovatelé
  • Pracovníci na úřadě
  • Pracovník v manažerské, řídicí funkci

2990 Kč / osoba
Přihláška

2.+3.12. 8:00 - 9:30 + 10:00 - 11:30 + 12:00 - 13:30 + 14:00 - 15:30



Obsah

Seminář se zaměřuje na problematiku alkoholových i nealkoholových závislostí. V rámci bio-psycho-sociálně-spirituálního modelu představuje různé typy závislosti a jejich specifika s ohledem na typ užívané látky, fázi drogové kariéry a případné možnosti léčby. Popisuje rizika a důsledky užívání návykových látek. Dále se pak zaměřuje na specifika závislých ve vývojovém kontextu s ohledem na kognitivní, emocionální a sociální rozměr života člověka, na základě autentických výroků klientů ilustruje způsoby uvažování a chování uživatelů drog. 
V rámci semináře budou na základě příkladů z praxe a modelových situací představeny efektivní způsoby komunikace se závislými, včetně základů motivačně intervenční práce s nimi, vycházejícími z motivačních rozhovorů a na řešení orientovaného přístupu v poradenství. Interaktivní a prožitkovou formou budou představeny některé konkrétní techniky využitelné při práci se závislými („Karty“, „Štěně“, „Diagram“, „Zrcadlo“, „Účtenka“). 


Vzdělávací cíle

Účastník semináře se:
- orientuje se v nejčastěji užívaných legálních i nelegálních návykových látkách a jednotlivých typech závislosti v kontextu bio-psycho-sociálně-spirituálního modelu života
- zná fáze drogové kariéry a možnosti léčby v rámci jednotlivých fází
- uvědomuje si specifika závislých s ohledem na typ užívané látky a délku drogové kariéry a nutnost přizpůsobení práce s klienty těmto specifikům
- seznámí s některými efektivními způsoby komunikace se závislými jedinci
- prostřednictvím nácviku a prožitku bude schopen v praxi použít některé motivačně intervenční techniky při práci s klientem a bude si vědom jejich specifik a úskalí


Lektor

Mgr. et Mgr. et Mgr. Jan Zahradník

Vystudoval psychologii na Univerzitě Palackého v Olomouci a obor pedagogika a sociální pedagogika na Masarykově univerzitě v Brně. Je absolventem Systemického a růstového terapeutického výcviku v modelu Virginie Satirové a Komplexního výcviku v psychoterapii a poradenství zaměřené na řešení.

Více jak 20 let pracuje jako terénní sociální pracovník s rizikovou mládeží, uživateli drog a rodinami s drogovým problémem a lidmi bez domova.

Patnáct let působil ve školství, momentálně je externím vyučujícím na Univerzitě Palackého v Olomouci. Je dlouholetým lektorem seminářů pro pedagogické pracovníky. Je také dlouholetým lektorem seminářů pro sociální pracovníky a pracovníky v sociálních službách.

V rámci terapie a poradenství se zaměřuje na individuální práci s klienty, práci s rizikovými dětmi a mládeží, s rodiči a s rodinami, práci se závislými a klienty s nízkou motivací.

Má soukromou psychologickou praxi, působí jako supervizor v sociálních službách a externě působí jako psycholog pro OSPOD.

Cena

2 990 Kč/osobu (osvobozeno od DPH)

Přihláška

Údaje o účastníkovi

Údaje o dalším účastníkovi

ve formátu dd.mm.rrrr (např. 29.02.1975)


Fakturační údaje